Články

Deň učiteľov - 28. marec

"Omnia sponte fluant, absit violeta rebus."
Všetko nech plynie voľne, nech je veciam vzdialené násilie.
J. A. Komenský

Práve v tento deň, keď sa, v roku 1592, narodil učiteľ národov, Ján Amos Komenský, majú sviatok všetci učitelia. Niet rozdielu, či už vychovávajú malých fafrnkov v materských škôlkach, dospievajúcich pubertiakov na základných školách, skoro “dospelákov” na stredných, alebo budúcich  odborníkov na univerzitách.

História kvetov - ruže

História kvetov - Ruža
“Ruža, hoci by sa inak volala, voňala by stále rovnako”, napísal kedysi dávno Wiliam Shakespeare.

Ruže neočarili iba známeho spisovateľa. Za symbol krásy ich považovali už naši predkovia spred 25-tich miliónov rokov. Z tých čias totiž pochádzajú ich skameneliny, ktoré sa našli v Japonsku, v Európe i v Severnej Amerike. Ba ich vôňa a krása očarila aj antických umelcov. Veď najstaršie obrazy ruží, pribilžne z roku 1600 pred naším letopočtom, sa našli na Kréte.

Koniec školského roka

Cŕn, cŕn a je koniec školského roka a v rukách pedagógov sa objavujú kytice, kvety, kvietky. Ich veľkosť záleží aj na známkach na vysvdečení. Posledný júnový deň, je, bez debaty, najobľúbenejším dátumom pre všetkých školákov. Pre školopovinných nastáva čas dvojmesačného, sladkého ničnerobenia. Teda až na výnimky. Na podaktorých maturantov čakajú septembrové reparáty a vyskoškolákov skúšky, ktoré si nechali  “napotom”.

No zvonček nezvoní iba učenia chtivým človiečikom, s veľkou úľavou ho vítajú aj pedagógovia.

Polievanie rastlín

Voda je základom života pre všetko, čo je živé. Preto vám ponúkame niekoľko rád, ako sa postarať o to, aby mali vaše kvety prísun vlahy aj v čase vašej neprítomnosti. Prichádza, napríklad víkend, čas dovoleniek, prípadne dlhodobejších pracovných povinností a váš byt vyzerá ako mini botanická záhrada. No a čo so zelenými miláčikmi?

Ošetrenie rezaných kvetov po príchode domov

Aby vám rezané kvety robili radosť čo najdlhšie, prinášame zopár jednoduchých rád a postupov ako na to, aby kvietky vydržali a ešte dlho vás tešili svojím vzhľadom a krásou.

V prvom rade je treba umyť vázu na kvety. Potom, ostrým nožom, pod tečúcou vlažnou vodou, zrežte stonky šikmým rezom. Nikdy nepoužívajte nožnice, lebo tie vám stonku rozdrvia. Kyticu či kvety dajte ihneď do vázy, aby sa neuzavreli cievy. A nezabudnite, rezané kvety potrebujú čerstvú, najlepšie vlažnú vodu každý deň a rovnako aj orezávanie stoniek.

História tulipánov

Začiatkom 14. storočia, sa začala písať história pestovania tulipánov. Do sveta prišli zo strednej Ázie a hneď sa stali synonymom úspechu, prestíže a bohatstva. Kult tulipánov išiel až tak ďaleko, že tieto útle kvietky ovplyvnili umenie, kultúru a dokonca aj ekonomickú stabilitu krajín. Ďalší rozmach popularity tulipánov vzplanul začiatkom 15. storočia, za vlády sultána osmanskej dynastie, Sulejmana I. Vtedy ich poznali pod názvom turban, no po čase sa tak skomolil, až vznikol súčasný názov, tulipán.

Škodcovia

Škodcovia sú skutoční záškodníci pri pestovaní kvetiniek v našom byte alebo v záhrade. A je ich dosť. Medzi najznámejšie a najviac sa vyskytujúce patria:

Molice
K jedným z najväčších nepriateľov izbových kvetov patria molice skleníkové. Objavujú sa najmä v bytoch, kde je teplo a suchý vzduch, ktorý vytvára ideálne podmienky na ich výskyt a rozmnožovanie sa. Poznáme ich aj pod názvom biele mušky a kvetom škodia najmä tak, že vysávajú z rastlín šťavu, zanechávajú na nej výpotky, takže listy kvetiny začnú najprv žltnúť, neskôr hnednúť a napokon opadnú.

Promócie

Promócie čerstvých bakalárov, magistrov alebo inžinierov sú jednou z najvzácnejších udalostí v živote človeka. Presne preto si na túto ceremóniu volíme najslávnostnejšie a najkonzervatívnejšie oblečenie. U mužov je to čierny oblek, biela košela a čierne topánky. Ženy to majú o niečo ťažšie. Vyberajú si niekedy šaty na mieru, pri ktorých sa rozhodujú ešte aj medzi látkami, aby boli ich šaty jedinečné a cítili sa počas ceremónie, ako kráľovné. Obrad promócií je konzervatívny a niekedy pripadá dosť archaicky.

História gerber

Gerbera je odroda okrasných rastlín z rodiny Asteraceae. Bola pomenovaná podľa nemeckého botanika Traugott Gerber(† 1743). Veľa cestoval po Rusku, bol priateľom Carolusa Linnaeusa. V prírode poznáme približne 30 druhov týchto krásnych rastlín. Ich pôvod siaha až do južnej Ameriky, Afriky a tropickej Ázie.

Stránky

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8