História tulipánov

Začiatkom 14. storočia, sa začala písať história pestovania tulipánov. Do sveta prišli zo strednej Ázie a hneď sa stali synonymom úspechu, prestíže a bohatstva. Kult tulipánov išiel až tak ďaleko, že tieto útle kvietky ovplyvnili umenie, kultúru a dokonca aj ekonomickú stabilitu krajín. Ďalší rozmach popularity tulipánov vzplanul začiatkom 15. storočia, za vlády sultána osmanskej dynastie, Sulejmana I. Vtedy ich poznali pod názvom turban, no po čase sa tak skomolil, až vznikol súčasný názov, tulipán.

Do polovice nasledujúceho storočia bol tento kvet v Európe takmer neznámy, prvé cibuľky vysadili v holandskej univerzitnej záhrade. Odtiaľ sa začali šíriť po celej krajine a predávať za priam astronomické ceny. Nečudo, že veľa ľudí vyšlo na mizinu, mysliac si, že práve na pestovaní tulipánov zo dňa na deň zbohatnú.

Tulipománia skončila až v sedemnástom storočí, no Holandsko ostalo “tulipo krajinou” dodnes.

No ak sa chcete potešiť krásnej kytici, netreba cestovať až tak ďaleko. Stačí zájsť do najbližšieho kvetinárstva a … je to!

Zdroj: 
Video: youtube.com

V prípade záujmu o akúkoľvek kvetinu nás neváhajte kontaktovať telefonicky na čísle 036 74 93318 alebo napíšte email na prommer@kvetyprommer.sk
Darujte kyticu - Bratislava a okolie

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8