Najväčšie kvety sveta

Obrovská rastlina nájdená v Indonézii je Amorphophallu titanum, alebo Titan arum. Tiež je známa pod menom “mŕtvolný kvet”, kvôli jej nepríjemnému zápachu. Tak isto ako Rafflesia vydáva Amorphophallus titanum odporný zápach podobný hnijúcemu mäsu. Týmto priťahuje hmyz, ktorý potom rastlinu opeľuje. Technicky Titan nie je jednokvetá rastlina. Jeho kvet tvorí súbor mnohých maličkych kvetov - to sa nazýva kvetenstvo. Titan arum má najväčšie nerozvetvené kvetenstvo zo všetkých kvitnúcich kvetov. Raslina môže dorásť až do výšky 3,5 metra. Môže vážiť až 77 kilogramov.



Rastlina s najväčším kvetom na svete je Rafflesia arnoldii. Tento vzácny kvet sa vyskytuje v daždových pralesoch v Indonézii. Narastá do úctyhodných rozmerov - v priemere až do jedného metra, môže vážiť až 11 kilogramov. Táto rastlina je parazit, nemá viditeľne listy, korene ani stonku. Pripúta sa na inú rastlinu a čerpá z nej vodu a živiny. Keď je v kvete, Rafflesia vydáva odporný zápach podobný hnijúcemu mäsu. Tento zápach priťahuje hmyz ktorý potom opeľuje rastlinu. 

Zdroj: 
Zdroj: wikipedia.org
Obrázok: Rafflesia arnoldii - author: ma_suska Licencia: CC BY 2.0

V prípade záujmu o akúkoľvek kvetinu nás neváhajte kontaktovať telefonicky na čísle 036 74 93318 alebo napíšte email na prommer@kvetyprommer.sk
Darujte kyticu - Bratislava a okolie

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8