História kvetov - ruže

História kvetov - Ruža
“Ruža, hoci by sa inak volala, voňala by stále rovnako”, napísal kedysi dávno Wiliam Shakespeare.

Ruže neočarili iba známeho spisovateľa. Za symbol krásy ich považovali už naši predkovia spred 25-tich miliónov rokov. Z tých čias totiž pochádzajú ich skameneliny, ktoré sa našli v Japonsku, v Európe i v Severnej Amerike. Ba ich vôňa a krása očarila aj antických umelcov. Veď najstaršie obrazy ruží, pribilžne z roku 1600 pred naším letopočtom, sa našli na Kréte.

V časoch Rímske ríše boli lupene ruží považované za platidlo. Platili nimi dámy z vyššej spoločnosti. A v starom Egypte vraj Kleopatra rozhadzovala ružové lupienky po svojich komnatách, aby tak pripomínali Marcovi Antóniovi jej prítomnosť.

No s ružami sa spájajú dokonca aj vojnové konflikty. Najznámejšia je vojna dvoch ruží, boj Stuartovcov a Windosdorovcov o anglický trón. Napokon sa ale všetko urovnalo, a my sa tešíme z ruží, ako zo symbolu lásky a mieru dodnes.

Doteraz sme hovorili o tzv. historických ružiach. Polovicu devätnásteho storočia považujú pestovatelia za prevrat nie iba v pestovaní, ale i v úmyselnom krížení rozličných odrôd, importovaných najmä z východu. Vtedy začali vznikať prvé čajohybridy. K prvým, najznámejším, patrí odroda La France, ktorú vypestovali vo Francúzsku, na trh sa dostala  v roku 1847 a začala písať históriu moderných ruží. No zahanbiť sa nedali ani anglickí šľachtitelia, menovite David Austin. Skombinoval všetky najlepšie vlastnosti historických a moderných ruží, takže vznikol rad tzv. anglických ruží. Medzi zákazníkmi sú veľmi obľúbené, pretože kvitnú opakovane a sú odolné voči všetkým nepriaznivým vplyvom.

Až doposiaľ bolo za na najväčšieho pestovateľa ruží považované Bulharsko. Mohli sme ich vidieť na niekoľko hektárových lánoch a z ich lupeňov vyrábali známy ružový olej. A prestavte si, že na výrobu jedného kilogramu oleja sú potrebné až tri až štyri tony lupeňov, čo je až milión ruží. Preto je olej taký drahý a dostal aj názov “Bulharské zlato”.

No zdá sa, že vojna ruží pokračuje aj v našom storočí. Tentoraz vedú medzi sebou boj o prvenstvo africké štáty, Etiópia a Keňa, no najkvalitnejšie a najžiadanejšie sú z Kolumbie a Ekvádoru. A kvôli čomu? V týchto krajinách majú najlepšie podmienky na pestovanie. Konštantnú teplotu, a hlavne, svetlo až 12 hodín denne, po celý rok. Či už ide o klímu, množstvo vlahy alebo vhodnú pôdu pre ruže. Preto ich ruže majú atraktívne veľké kvety a u spotrebiteľov sú veľmi obľúbené aj kvôli ich dlhej životnosti.

V starej gréckej povesti sa hovori, že červená ruža vznikla vďaka Afroditinej netrpezlivosti. Utekal za svojím milým Adonisom, pichla sa do prsta a kvapka jej krvi sfarbila biele lupene kvetov na červené. A tak vznikol symbol lásky.

Biele ruže, rovnako ako biela farba, sú odjakživa symbolom zmierenia a mieru. O žltých sa vraví, že ich dávajú hlavne žiarlivci. Kto vie, koľko je na tom pravdy. Jedno je ale isté, kytica ruží, nech je akejkoľvek farby, určite napraví všetky sváry a hlavne, poteší.

V prípade záujmu o akúkoľvek kvetinu nás neváhajte kontaktovať telefonicky na čísle 036 74 93318 alebo napíšte email na prommer@kvetyprommer.sk
Darujte kyticu - Bratislava a okolie

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8