Škodcovia

Škodcovia sú skutoční záškodníci pri pestovaní kvetiniek v našom byte alebo v záhrade. A je ich dosť. Medzi najznámejšie a najviac sa vyskytujúce patria:

Molice
K jedným z najväčších nepriateľov izbových kvetov patria molice skleníkové. Objavujú sa najmä v bytoch, kde je teplo a suchý vzduch, ktorý vytvára ideálne podmienky na ich výskyt a rozmnožovanie sa. Poznáme ich aj pod názvom biele mušky a kvetom škodia najmä tak, že vysávajú z rastlín šťavu, zanechávajú na nej výpotky, takže listy kvetiny začnú najprv žltnúť, neskôr hnednúť a napokon opadnú.

Na ich likvidáciu poznáme tri spôsoby. Jedným z nich je, že nasadíme moličiara skleníkového, ten nakladie vajíčka do lariev molice a tým ich vyhubí. Ďalším je odchyt lariev na tzv. žlté lepové doštičky a poslednou metódou je použitie chemických prípravkov, ktoré sa dajú bežne kúpiť v každom kvetinárstve.

Štítničky
Svoje meno získali podľa svojho vzhľadu. Na tele majú zrohovatelý štít, pod ktorým sa skrýva telo samotného živočícha. V bytoch sa rozmnožujú bez oplodnenia, stačí keď sa napadnutý kvet dotýka listami kvetu vedľajšieho. Larvy sa pohybujú po rastline, hľadajúc miesto, kde by sa mohli udomácniť. Najčastejšie sú to spodné strany listov okolo stredovej žilky. Ich prítomnosť zistíme podľa červených bodiek, čiže miest vpichov cez ktoré odsávajú kvetom rastlinné šťavy. Najlepšou obranou pred týmito škodcami sú insekticídne tyčinky, ktoré zapichneme do pôdy.

Červce
Sú o čosi väčšie ako štítničky a pestovatelia ich poznajú aj pod názvom puklice. Najčastejšie sa vyskytujú na spodnej strane listov a spozorujeme ich podľa lesklého a lepkavého povrchu na opaku lístkov. Zbaviť sa ich môžeme aj mechanicky, čiže umývaním špongiou, namočenou vo vlažnej vode, prípadne v liehu. Rýchlejšia metóda je postrek vhodnými insekticídmi.

Strapky
Oproti dvom, vyššie opisovaným škodcom, majú strapky krídla, takže sa ľahšie dostanú z rastliny na rastlinu. Množia sa veľmi rýchlo, samičky kladú vajíčka do listov a už po týždni sa vyliahnu larvy. Strapky škodia kvetom najmä tým, že z nich sajú rastlinné šťavy, takže listy hnednú a napokon schnú.

Najjednoduchší spôsob, ako sa ich zbaviť, je zájsť do najbližšieho kvetinárstva a kúpiť vhodný chemický prípravok. Treba však vedieť, že postreky ničia iba dospelý hmyz, preto musíme procedúru zopakovať niekoľkokrát po sebe.

No dá sa postupovať aj ekologicky. Je známe, že strapky nemajú rady vlhký vzduch a údajne ani žltú farbu. Preto, jednou z metód ako sa ich zbaviť, je sadiť kvetiny do žltých kvetináčov a zamedziť prístup teplého a suchého vzduchu. Tak obmedzíte ich rozmnožovanie.

Chvostoskoky
Týchto nepriateľov izbových kvetov objavíme najmä pri polievaní, keď na povrch substrátu začnú vyskakovať čulo sa pohybujúce a poskakujúce “tvory”. Ich výhodou je, že sú belavé a pomerne veľké, takže ich zbadáme aj voľným okom. Na ich likvidáciu nemusíme vynaložiť veľa námahy, ba ani žiadne chemikálie. Najčastejšie ich môžeme nájsť v pôde čerstvo presadených kvetov.

Chvostovky sa väčšinou živia rozkladajúcimi sa organickými látkami v pôde a keď ich “obživa” úplne zmizne, miznú aj ony. Ich dobrou vlastnosťou je, že nenapádajú korene preto netreba proti nim nijako urputne bojovať, stačí, keď zeminu pod rastlinami nebudeme premokrovať. Ale keď sa nám zdá, že výskyt chvostovky je už neúnosný, stačí položiť do kvetináča surový, vydlabaný zemiak. Tento proces opakujeme 2-3x.

Roztočce
Týchto škodcov majú pestovatelia izbových rastlín asi “najradšej”. Ide totiž o malých pavúčikov, voľným okom takmer neviditeľných, no škody na rastline dokážu urobiť obrovské. Rovnako ako ich veľkosť, tak aj ich škody, najmä na listoch sú temer neviditeľné. Malé svetlé bodky sú viditeľné iba oproti svetlu, prípadne vtedy, keď sa na napadnutých miestach objaví tenučká pavučina. Brániť sa proti nim dá napríklad aj tak že kvety pravidelne rosíme, pretože na rozmnožovanie roztočcov je najideálnejšie suché a teplé prostredie.
Ak chceme pristúpiť na chemickú likvidáciu, stačí zájsť do najbližšieho kvetinárstva, tam vám skúsení predavači odporučia vhodný insekticídny prípravok.

Vošky
Na izbových rastlinách je ich výskyt zrejme najzriedkavejší. Objavujú sa najmä na mladých lístkoch, pukoch, z ktorých sajú šťavy, čím sa napadnuté časti deformujú. Najvhodnejšou prevenciou je obmedziť polievanie, prípadne rastlinu sprchovať, alebo umývať handričkou, namočenou v saponáte.

Samozrejme, škodcov, ktoré trápia vaše kvety je omnoho viac. My sme do tohto článku vybrali iba tie, najviac sa vyskytujúce.

V prípade záujmu o akúkoľvek kvetinu nás neváhajte kontaktovať telefonicky na čísle 036 74 93318 alebo napíšte email na prommer@kvetyprommer.sk
Darujte kyticu - Bratislava a okolie

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8