Vianoce

Kým my, Európania, sa ešte iba chystáme sadnúť si k sviatočne prestretému stolu, v AUSTRÁLII a na NOVOM ZÉLANDE ešte sladko spinkajú, snívajúc o darčekoch, ktoré im Ježiško, Santa Claus, Joyeux Nöel, Ded Moroz položí pod stromček.

Vianoce oslavujú aj v ČÍNE, no trochu inak, ako u nás.

Čínske "Vianoce" sa začínajú v januári, niekedy až vo februári a hovoria im Jarné sviatky. Veria na obludu NIAN a aby sa im táto hrozná obluda neobjavovala, strašidelné zviera žijúce pod horou aj pod morom, Číňania sa proti nej bránia červenou farbou. Všetci sa obliekajú do červených odevov. Červené sú aj jabĺčka a preto sa v Číne stalo populárnym darovanie tohto ovocia. Po čínsky sa jablko povie „Ping Guo“ čo znie podobne ako Ping An Ye', čo znamená tichá noc. Balia ich do farebného papiera, čím chcú tú tichú a pokojnú noc vyjadriť. Domy sú vyzdobené červenými ozdobami a čo je hlavné, celá rodina sa schádza pri spoločnom stole, hoci by museli prísť aj z druhého konca sveta.

INDIA. Je mnohonáboženským štátom, no aj tam sa, hlavne deti, tešia na darčeky. Nezáleží na tom, či budú pod jedličkou, smrekom alebo borovicou. Hlavne, že nejaké budú.

V Indii, namiesto zdobenia tradičných vianočných stromčekov, zdobia ľudia stromy banánovníka alebo manga, alebo akýkoľvek iný strom ktorý je po ruke. Niekedy na výzdobu a skrášlenie svojich domovov použijú mango listy.

O Vianociach v Austrálii sme sa síce zmienili už v úvode, no treba ešte dodať. Rovnako ako my, Európania, aj oni majú vo svojich domoch tradičné vianočné stromčeky, na vchodových dverách nemôžu chýbať tradičné venčeky. Ale, nie sú urobené z ihličnanov, no zo zväzkov rastliny Christmas Bush (lat. Ceratopetalum gummiferum Cunoniaceae). Ide o strom s malými zelenými listami a kvetmi, sfarbenými na krémovo. V lete, čiže keď u nás už vládnu mrazy, sa farba kvietkov mení a na Vianoce je krásna, lesklá červená.

V Kostarike prichádzajú Vianoce do domov, krásne ozdobených tropickými kvetmi a samozrejme aj ovocím. A nechýbajú ani venčeky na dverách. Zručné ruky ich vytvárajú z cyprusových halúzok a dekorujú ich červenými kávovými bobuľami a stuhami rovnakej farby.

A predstavte si, že na Madagaskare, keď u nás je -20 u nich je +30, rovnako ako my, si ľudia vyzdobujú príbytky vianočnými ružami (Prýštec najkrajší, alebo Poinsettia, lat. Euphorbia Pulcherrima). Až na to, že im tam rastú pod oknami ako kry, my musíme po ne kráčať do najbližšieho kvetinárstva.

Vo Fínsku, ak chce Joullupukki priniesť darčeky nemusí ani zavčasu vstávať, pretože pochádza z Laponska, čo je iba na skok do Helsínk a iných miest. Všetci Fíni sa snažia byť na Vianoce doma. Či už ide o farmárov alebo rybárov. Vianočné stromčeky si kupujú na miestnych trhoch. A väčšinou, po „zjednávačkách“, predavač ustúpi, stromček putuje do každej domácnosti, veď sú Vianoce.

Ale vráťme sa k nám, na Slovensko. Tradícia ozdobovať si, či už jedličku, smrek, borovicu je stará, snáď ako svet. Ale, kým naši starí rodičia museli ísť so sekerkou do hory, naši rodičia si vystáli rady na obyčajné smrečky. Nám už stačí iba prísť do kvetinárstva. Preto vás pozývame k nám, do Demandíc, do nášho kvetinového veľkoobchodu.

Nech vás ten názov nemýli. Ponúkame vám široký vianočný sortiment. Nie len kvetinky v kvetináčoch. Aj krásne rezané kvetiny ako dekoráciu na slávnostný stôl a hlavne, veľký výber vianočných stromčekov. A ak má niekto malé deti, ktoré s veľkou chuťou rozbíjajú vianočné ozdoby, nie je problém, máme ich. A nie iba tie. Zručné ruky či už žien alebo mužov majú možnosť si vybrať zo širokého sortimentu dekoratívnych materiálov a vianočnú atmosféru dokrášliť tvorbou vlastných šikovných rúk. No a na záver, ak by mal niekto chuť prežiť exotické sviatky, tiež to nie je problém. Stačí si objednať banánovník, kokosovník, k tomu si vyrobiť vianočné ozdoby a môžu byť exotické Vianoce aj na Slovensku.

Prajeme vám:
„Vrolijk Kerstfeest“, „Kellemes Karácsonyi űnnepeket“, „Frühliche Weinachten“, „Merry Christmas“, „Hyrää Joulu“, „S Novym Godom“ a napokon, Šťastné a veselé Vianoce.

V prípade záujmu o akúkoľvek kvetinu nás neváhajte kontaktovať telefonicky na čísle 036 74 93318 alebo napíšte email na prommer@kvetyprommer.sk
Darujte kyticu - Bratislava a okolie

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8