Veľká Noc

Veľká noc je najvýznamnejší kresťanský sviatok, ktorý pripadá na marec, alebo apríl. Termín nie je stály – každoročne sa mení. Pripadá na prvú nedeľu po prvom jarnom splne mesiaca – po 21.marci. Napriek zmeneným dátumom je však ustálený deň na oslavu, nedeľa a to preto, lebo Ježiš Kristus vstal z mŕtvych podľa svedectva apoštolov. Pre kresťanov je to oslava vzkriesenia Ježiša Krista po jeho smrti na kríži.

Veľkonočné sviatky patria k najstarším sviatkom vôbec. Ich základnou podstatou bolo vítanie jari, v prenesenom slova zmysle víťažstvo života nad smrťou. Tomuto sviatku predchádza dlhý čas príprav – 40 dňový pôst – ktorý sa dodržiava už stáročia. Pôst sa nevzťahuje len na jedlo, ale aj na spôsob života. Neorganizujú sa tanečné zábavy či spoločenské večierky. Muži by mali odložiť fajky a počas pôstu sa nedotknúť alkoholu, ženy prestať párať perie v spoločnosti, mali by to robiť už len doma.

Podobne, ako mnoho iných kresťanských sviatkov, aj Veľká noc sa preniesla aj mimo cirkvi. Už od jej vzniku je to čas osláv a veselenia. V dnešnej dobe hovoríme aj o komerčnej dôležitosti, pretože sa na tento sviatok viaže veľa sviatkov, na ktorých uskutočnenie je potrebná nejaká príprava alebo aj nákup. V predaji môžeme nájsť veľkonočné pohladnice, ozdoby, sladkosti a pravdaže veľkonočné vajíčka.

Na Veľkonočný pondelok je tradíciou hodovanie, polievanie a použitie korbáča. Od rána muži a chlapci chodia po domácnostiach známych a polievajú alebo korbáčujú dievčatá. Aj keď korbáčovanie môže byť bolestivé a polievanie pre dievčatá nepríjemné, cieľom chlapcov nie je spôsobiť im krivdu. Je to skôr záujem o nežnejšie pohlavie. Dievčatá, ktoré nenávštívia, sa môžu aj uraziť. Na oplátku vykorbáčovania alebo poliatia dáva dievča chlapcovi farebné vajíčko, ako symbol jej vďaky a tiež odpustenia. Musíme spomenúť, že najčastejšie sa používa len jedna z týchto metód. Na strednom Slovensku sa väčšinou korbáčuje a na východe polieva.

V Spojených štátoch sú veľkonočné sviatky už nenáboženským sviatkom, väčšina rodín sa zúčastní len na zdobení vajíčok v sobotu večer a v nedeľu ráno ich ,,lovu,,. Podľa rozprávky skryté vajíčka donesie veľkonočný zajac v noci zo soboty na nedeľu a schová ich po dome a záhrade, aby si tam počkali na deti.

Veľkou nocou vítame jar a prebudenie prírody. Začínajú kvitnúť najrôznejšie kvety so širokou škálou farieb, ktoré ulahodia našim očiam a vôňou aj zmyslom, preto vás pozývame do nášho veľkoobchodu s rezanými a črepníkovými kvetmi, aby ste si s prichádzajúcou jarou spríjemnili svoj domov a záhradu.

Zdroj: 
Video: youtube.com

V prípade záujmu o akúkoľvek kvetinu nás neváhajte kontaktovať telefonicky na čísle 036 74 93318 alebo napíšte email na prommer@kvetyprommer.sk
Darujte kyticu - Bratislava a okolie

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8