20 zaujímavých faktov o kvetoch

Kvety nás klamú svojou krásnou vôňou a výraznou krásou, ale mnoho kvetov má tiež skryté vlastnosti. Kvety a rastliny boli v medicíne používané tisícky rokov. Niektoré kvety, ako napríklad lotos, majú náboženský alebo historický význam. Mnohé kvety môžu mať neobvyklé vlastnosti alebo podobu. Ponorte sa do fascinujúceho sveta kvetov a získajte s nami o nich nové poznatky.

1. Ruže sú príbuzné s jablkami, malinami, čerešňami, broskyňami, slivkami, nektárinkami, hruškami a mandľami.

2. Tulipánové cibuľky boli v Holandsku v roku 1600 cennejšie ako zlato.

3. Staroveké civilizácie pálili listy astry, aby zahnali zlých duchov.

4. Cibuľky tulipánov môžu nahradiť pri varení cibuľu.

5. Chryzantémy sú na Malte spojené s pohrebmi a sú považované za nešťastné.

6. Veľmi drahé korenie - šafran pochádza z kvetov crocusu.

7. Najväčší kvet na svete je Titan Arums, ktorý vytvára kvety až 3 metre vysoké a 1 meter široké. Kvety voňajú ako rozkladajúce sa mäso a sú tiež známe ako mŕtvolné kvety.

8. Takmer 60 percent z čerstvo rezaných kvetov pestovaných v USA pochádza z Kalifornie.

9. Pred stovkami rokov Vikingovia napadli Škótsko. Boli spomalení divokým bodliakom, takže Škóti mali čas uniknúť. Z tohto dôvodu sa stal divoký bodliak škótsky národný kvet.

10. Lotus bol považovaný v starom Egypte za posvätný kvet a používal sa pri pohrebných rituáloch. Tento kvet kvitne v riekach a vlhkých mokradiach. Počas obdobia sucha však môžu ležať ľadom mnoho rokov. Lotus znova zakvitne s návratom vody. Egypťania toto považovali za symbol vzkriesenia a večného života.

11. V roku 2002 vedci objavili v severovýchodnej Číne najstaršiu kvetinu sveta. Kvet pomenovaný Archaefructus sinensisbloomed má približne 125 miliónov rokov a podobá sa na lekno.

12. Šťava z kvetov hyacintu sa v minulosti používala ako lepidlo.

13. Kvet Náprstníka, tiež Foxglove, je staré anglické meno, odvodený z presvedčenia, že líšky pri love vkĺzli nohami do listov rastliny aby sa priblížili bližšie ku koristi.

14. Púpava je na prvý pohľad burina, ale kvety a listy sú dobrým zdrojom vitamínov A a C, železa, vápnika a draslíka. Jedna šálka púpavových listov dodá telu 7,000-13,000 IU vitamínu A.

15. Púčiky kvetov nechtíka sa dajú použiť ako náhrada za kapary.

16.. Slnečnica sa celý deň otáča za svetlom v závislosti na pohybe slnka od východu na západ.

17. Moon flowers (mesačné kvety) kvety kvitnú len v noci, počas dňa sa zatvárajú.

18. Gas plants, plynové rastliny, produkujú číri plyn za vlhkých a teplých nocí. Tento plyn je ľahko vznetlivý.

19. Počas stredoveku ľudia verili, že alchemilka má čarovné liečivé vlastnosti.

20. Keď sa narodil Achilles, jeho matka ho ponorila do kúpeľa z rebríčkového čaju. Verila, že ho ochráni a posilní. Rebríček je tiež známy pre svoje liečivé vlastnosti. Bol používaný počas prvej svetovej vojny na liečenie rán vojakov.

Až sa nabudúce budete prechádzať kvetinovou záhradou, zastavte sa na chvíľu a pozrite si jednotlivé rastliny, ktoré tam rastú. Jeden z nich môže byť liek na obávanú chorobu, ďalší môže mať dlhú a slávnu históriu. Každá kvetina je krásna a má vlastnosti, ktoré stoja za obdiv.

V prípade záujmu o akúkoľvek kvetinu nás neváhajte kontaktovať telefonicky na čísle 036 74 93318 alebo napíšte email na prommer@kvetyprommer.sk
Darujte kyticu - Bratislava a okolie

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8