História gerber

Gerbera je odroda okrasných rastlín z rodiny Asteraceae. Bola pomenovaná podľa nemeckého botanika Traugott Gerber(† 1743). Veľa cestoval po Rusku, bol priateľom Carolusa Linnaeusa. V prírode poznáme približne 30 druhov týchto krásnych rastlín. Ich pôvod siaha až do južnej Ameriky, Afriky a tropickej Ázie.

Prvý vedecký opis gerbier uskutočnil J. D. Hooker v magazíne Curtis‘s Botanical Magazine roku 1889 keď opísal Gerberu jamesonii, juho -  africkú odrodu tiež známu, ako Transvaal daisy alebo Barberton Daisy. Gerbera je tiež bežne známa aj, ako African Daisy. Niektoré druhy majú veľký kvet s nápadnými dvoj-lupeňovitými kvietkami v žltej, oranžovej, bielej, ružovej a červenej farbe. Kvet gerbery je zložený zo stoviek individuálnych kvietkov. Kvet môže byť najmenši v priemere 7cm (Gerbera mini Harley) alebo najväčší až v primere 12cm (Gerbera ‘Golden Serena’). Je veľmi populárna a široko rozšírená dekoračná záhradná rastlina alebo tiež rezaná, ktorá sa používa do kytíc.

Existujú tisícky kultivarov. Sú rôznorodé a líšia sa tvarom, veľkosťou a farbami ako biela, žltá, oranžová, červená a ružova. Stred kvetu je občas čierny.  Gerbera je dôležitá aj komerčne. Je v poradí piaty najpoužívanejší rezaný kvet na svete (po ružiach, karafiátoch, chrysantémach a tulipánoch).

Zdroj: 
Video: youtube.com
Zdroj obrázka: wikipedia.org
Autor: Fan Wen Licencia: CC BY-SA 4.0
https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en

V prípade záujmu o akúkoľvek kvetinu nás neváhajte kontaktovať telefonicky na čísle 036 74 93318 alebo napíšte email na prommer@kvetyprommer.sk
Darujte kyticu - Bratislava a okolie

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8