Polievanie rastlín

Voda je základom života pre všetko, čo je živé. Preto vám ponúkame niekoľko rád, ako sa postarať o to, aby mali vaše kvety prísun vlahy aj v čase vašej neprítomnosti. Prichádza, napríklad víkend, čas dovoleniek, prípadne dlhodobejších pracovných povinností a váš byt vyzerá ako mini botanická záhrada. No a čo so zelenými miláčikmi?

Najjednoduchšou je víkendová starostlivosť. Vtedy stačí, keď pred odchodom kvety dostatočne polejeme, stiahneme rolety alebo žalúzie, aby sa vlaha, pôsobením slnečného svetla zbytočne nevyparovala a keď sa vrátime, nájdeme kvety v pôvodnom stave a bez nejakej ujmy na ich kráse.

O čosi náročnejšia na polievanie je vaša týždňová neprítomnosť. Vtedy treba rastliny aj s kvetináčmi ponoriť do vody a počkať, kým sa pôda dostatočne nenavlhčí, potom nechať prebytočnú vodu vytiecť a kvetiny premiestniť do chladnejšej miestnosti, kde nie je priame slnečné svetlo.

Vaše kvietky nemusia uhynúť od smädu ani vtedy, keď sa chystáte na dvoj-trojtýždňovú dovolenku a v domácnosti nemáte nikoho, kto by sa o ne postaral. Skúste vyskúšať tzv. knôtový systém. Je veľmi jednoduchý, stačí priložiť plastovú fľašu s vodou ku kvetináčom, do nej vložiť knôt, na spodnom konci zaťažiť a vrchnú časť zasunúť do pôdy. Rastlinka si odoberie toľko vlahy čo potrebuje.

Keď sa chystáte na dlhšiu neprítomnosť v byte, plnom kvetín, máme radu aj pre vás. V súčasnosti existuje celý rad automatických zavlažovačov, ktoré pridávajú vodu do kvetín po kvapkách, čiže podľa ich potrieb.

Posledný spôsob je ochotná suseda. No i tá sa môže niekedy pomýliť a poliať nesprávnu rastlinu v nesprávnom čase. Tu je síce každá rada drahá, no lacnejšia ako automatický zavlažovač. Stačí do každého kvetináča dať pokyny, kedy a ako často kvetiny polievať.

Poznámka
Pri polievaní by mal každý pestovateľ dodržať zásadu. Kvetom najlepšie vyhovuje dažďová voda, no keď nemáme možnosť, tak ich polievame odstátou vodou z vodovodu.

Zdroj: 
Obrázok: wikipedia.org
Autor: NickGibson3900 Licencia: CC BY-SA 4.0
https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en

V prípade záujmu o akúkoľvek kvetinu nás neváhajte kontaktovať telefonicky na čísle 036 74 93318 alebo napíšte email na prommer@kvetyprommer.sk
Darujte kyticu - Bratislava a okolie

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8